Svatomartinské víkendové menu

Jaký byl letošní Svatý Martin? Vrátím se trochu v čase zpět. Měli jsme na návštěvě přátele, tak jsem připravil víkendové menu. To nám mimo jiné přineslo jednu klasiku, a tou je Svatomartinská husa.

Na tento klasický recept budeme potřebovat:

1 husa (a v našem případě 2 stehna navíc)
5 kostek vepřového sádla (klasické balení 250g)
kmín
sůl

Jako příloha zelí z červené řepy:

5 ks červená řepa
1 větší cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžička kmínu
cukr
sůl
ocet


Husu jsem začal připravovat večer den předem. Husu jsem naporcoval, očistil, narovnal do pekáče, řádně osolil a okmínoval, a nakonec přidal na kousky nakrájené sádlo, pokrylo v podstatě veškeré maso. Přikrytý pekáč jsem dal do trouby, asi v 19h večer, pustil na 100°C a do druhého dne na ni zapoměl. Asi v 11h dopoledne jsem pekáč odkryl a troubu pustil na horkovzduch na 180°C asi na 30 minut, maso získá krásnou zlatou barvu a poté je husička hotová.

Pustím se do zelí. Do vyššího kastrolu dám sádlo, na sádle zpěním na drobno nakrájenou cibuli, pak do toho udělám z hladké mouky jíšku. Jíšku zaleju asi 2 dcl studené vody, metličkou rozšlehám a přidám nastrouhanou červenou řepu. Osolím, přidám cukr a ocet, dochutím podle chuti. Dusím asi půl hodiny. Ještě ochutnám a případně ještě dochutím.

Husičku jsem podával s houskovým knedlíkem.

Z ořezu a z vnitřností husy jsem udělal polévku.

Dobrou chut!






Komentáře

Okomentovat