Vánoční fašírka

Na Štěpána jsme si z telecího mletého masa udělali fašírku anóbrž sekanou. Zajímavé je, že někde fašírkou označují pouze karbanátky, někde šišku sekané.

Budeme potřebovat:

600g mletého masa (my měli telecí, jinak běžné vepřové s hovězím)
1 cibuli na drobno
6 stroužků česneku utřených
2 vajíčka
strouhanka
majoránka
kmín
pepř
sůl
sádlo

V míse smícháme všechny suroviny mimo strouhanky a nejlépe rukou je vymícháme do kompaktní hmoty. Potom postupně vmíchávám strouhanku, přibližně ji dám asi 2dcl. Hmota musí mít přiměřeně tuhou konzistenci.

Vyklopím z misky na potravinovou folii a vytvořím pěkný válec který zatočím do folie a nechám ho utažený v lednici asi 30minut odpočinout.

Pekáček vymažu sádlem a sekanou na něj opatrně vyklopím z folie. Potřu ho rukou studenou vodou a pěkně uhladím a podleju asi 2dcl vody. Pečeme v troubě na 180°C asi 90 minut zakryté víkem. Kontrolujeme, a pečeme do zlatova.

Jako přílohu jsem podával vařený brambůrek a domácí Vysocké kysané zelí.

Dobrou chuť!



Komentáře